AFYONKARAHİSAR ilimize bağlı bir ilçedir.
Nüfus: 45635 kişi
Yüzölçümü: 794 km²
Köyleri;
– KILIÇYAKA
– BULANIK
– CUMHURİYET
– DEVEDERESİ
– KADIKÖY
– ARMUTLU
– PINARKAYA
– MALTEPE
– GÖCEN
– ÇAYIRPINAR
– ÇAYIRYAZI
– YEŞİLYURT
– AYDOÄžMUÅž
– ORHANİYE
coğrafi konum olarak ise; enlem: 38.617 ve boylam: 31.033 koordinatlarındadır.
Çay, Afyonkarahisar ilinin ilçesi. İç Ege bölgesinde; Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği güzergâh üzerinde yer alan Çay ilçesi, doğuda Sultandağı, güneyde Yalvaç, batıda Şuhut ve Afyon, kuzeyde Bolvadin’le çevrilidir.
CoÄŸrafya
Afyon ilinin doÄŸusunda, Sultan DaÄŸları’nın kuzey eteklerinde kurulmuÅŸtur. Büyük bölümü daÄŸlar ve akarsular tarafından derin biçimde yarılmış yüksek düzlüklerden oluÅŸan ilçe topraklarını Sultan DaÄŸları ile KarakuÅŸ DaÄŸları engebelendirir. KarakuÅŸ DaÄŸlarında yükseklik 2.000 m’nin altında iken, Sultan DaÄŸlarında daha yüksektir. Sultan DaÄŸlarının en yüksek noktası olan Topraktepe (2.519 m) Isparta sınırındadır. Eber Gölü’nün güneybatı bölümü ilçe sınırları içerisindedir. Gölü besleyen Akarçay Nehri kuzeyde doÄŸal sınırı oluÅŸturmaktadır.
Afyon Ovasının bir bölümü de çay ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İl merkezine 48 km uzaklıkta bulunan ilçenin yüzölçümü 830 km²’dir.
İlçenin doğal güzellikleri arasında Eber ve Karamık Gölleri bulunmakta olup, bu göllerde balık avcılığı (sazan, turna) ve çeşitli kuş avcılığı yapılmaktadır. Ayrıca Çağlayan Parkı ve Şelâlesi, Kanlı Yer Kavaklığı, Kardelen Parkı yöredeki az gelişmiş mesire yerleridir.
Nüfus
İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 45635’dir. Bunun 18137’si ilçe merkezinde, 27498’i ise kasaba ve köylerde yaÅŸamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 9 belde, 14 köy ve ? mahalleden oluşmaktadır.